Slapen, goed voor onze gezondheid

Dat gezond eten en bewegen belangrijk is weten we al langer. Echter uit steeds meer onderzoek blijkt dat chronisch te weinig slapen een vergroot risico is voor onze gezondheid. Zo is de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes 2, depressie, Alzheimer en borstkanker vergroot. Ook is er een verband tussen slaapgebrek en de ophoping van buikvet bij volwassenen.
De laatste jaren zijn we steeds korter gaan slapen, terwijl wij gemiddeld 8 uur slaap per etmaal nodig hebben. We slapen steeds in verschillend cycli van 1,5 uur. Daarin komen we afwisselend van een lichte slaap in een diepe slaap, opnieuw lichte slaap en daarna de REM- slaap. In de diepe slaap herstellen we vooral fysiek De REM-slaap ( droomslaap) helpt ons om mentaal te herstellen.

Tegenwoordig kunnen we op elk tijdstip van de dag werken, sporten, afspreken met vrienden of familie en op onze computer/ smartphone informatie ophalen. We hoeven ons niet te vervelen. Maar we kunnen ook teveel bezig zijn overdag en in de avond waardoor ons brein actief blijft en we moeilijker in slaap vallen of juist vaak/vroeg wakker worden. Gebeurd dit veel en langdurig dan kan het schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Heeft u al langere tijd slaapproblemen? Neem dan gerust contact op met oefentherapie Mensendieck Amstelveen.

Aanbevolen nieuwsberichten