Diastase

Tijdens de zwangerschap groeit je kindje en daarmee je buik. Hierbij rekt het weefsel tussen de rechte buikspieren ( linea alba) op. Wijken de linker en rechter helft van de rechte buikspieren 2 cm of voelt het weefsel tussen de buikspieren zacht dan heet dat een diastase.

Dit kun je testen door op je rug te gaan liggen met gebogen benen. Je plaatst je vingers dwars op de middenlijn van je buikspieren en tilt je hoofd een klein stukje op. Zakken je vingers tussen de rechte buikspier weg dan is er een diastase. Veren je vingers omhoog dan zitten de 2 helften van de rechte buikspier tegen elkaar.

 Soms zie je ook een bolling (doming) ontstaan tussen de helften van de rechte buikspier. Dit is ook een diastase.

Na de bevalling herstelt een diastase over het algemeen binnen 6 weken vanzelf. Herstelt een diastase niet dan kan dit problemen geven in de bekkenbodem of pijnklachten in de lage rug/buik.

Gelukkig is er bij de meeste vrouwen na de bevalling wat aan te doen. Zo is het heel belangrijk dat je je kindje op een juiste manier tilt en je niet met een hele holle rug staat. Ook zijn er oefeningen om de diastase te verminderen.

Oefentherapie Mensendieck Amstelveen heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van een diastase. Wil je laten checken of je nog een diastase hebt of wil je graag oefeningen en adviezen om de diastase te verminderen neem dan gerust contact op met info@oefentherapiemensendieck-amstelveen.nl

Aanbevolen nieuwsberichten